راه اندازی درایو v20

درایو یا VFD تجهیزات فرکانس متغییری هستند که به منظور کنترل سرعت و گشتاور موتور الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند. درایو ها مانند هر تجهیز الکتریکی دیگری نیاز به تنظیمات اولیه و راه اندازی بر اساس مشخصات موتور الکتریکی و سایر اطلاعات پروژه دارند.

راه اندازی درایو در مدل ها و برندهای مختلف ممکن است تفاوت هایی داشته باشد و بهترین مرجع مستندات فنی همان تجهیز است. یکی از درایو های بسیار پر کاربرد درایو V20 زیمنس است. این درایو با قیمت اقتصادی، قابلیت بالا و ساختار جمع و جور سهم بالایی از فروش بازار را به خود اختصاص داده است.

این مقاله یک روش ساده در راه اندازی درایو V20 را به همراه یک سری نکات کاربردی در اختیار مخاطبین خود قرار می دهد. با ما همراه باشید.

مقدمه ای بر درایو V20

درایو V20 در خانواده سینامیکس زیمنس قرار می گیرد و به عنوان یک درایو پایه با قیمت اقتصادی طراحی و تولید می شود.این درایو برای کنترل و راه اندازی  موتور های الکتریکی تک فاز در رنج 0.12 تا 3 کیلو وات و موتور های الکتریکی سه فاز از 0.37 تا 30 کیلو و ات عرضه می شود.

درایو v20 زیمنس

بر همین اساس خط تغذیه درایو می تواند ولتاژ تکفاز 200 تا 240 ولت و یا سه فاز 380 تا 480 ولت با فرکانس 50 تا 60 هرتز داشته باشد.

برخی از مزایای استفاده از درایو عبارتند از:

  • ابعاد جمع و جور و طراحی کامپکت
  • قابلیت نصب آسان بر روی دیوار و یا DIN ریل
  • مجهز به مدار ترمز داخلی
  • برنامه پذیری آسان از PLC
  • بهره وری 98%  و بالاترین میزان صرفه جویی انرژی

درایو V20 از مد کنترلی V/F پشتیبانی می کند. این مد کنترلی با تغییر ولتاژ و فرکانس نسبت آن را مدیریت می کند. به منظور ارتباط درایو با سایر اجزای اتوماسیون درگاه های ارتباطی RS485، مدباس RTU و USS  در نظر گرفته شده است. در بخش بعدی نکات مهم پیش از نصب و راه اندازی درایو V20 را بررسی می کنیم.

نکات فنی پیش از اقدام به راه اندازی درایو V20

 پیش از اقدام به راه اندازی درایو باید از رعایت یک سری نکات  اطمینان حاصل کنیم.

  • تطابق کاربرد درایو

درایو انتخاب شده باید با کاربرد مد نظر پروژه همخوانی داشته باشد. درایو V20 اغلب در موارد کنترل سرعت و در کاربردهای زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

  • کنترل دور پمپ های گریز از مرکز
  • کنترل فن های شعاعی / محوری
  • کنترل دورکمپرسور ها
  • کنترل سرعت انواع نوار نقاله، غلتکی و زنجیری
  • کنترل دور آسیاب، میکسر و همزن
  • کنترل سرعت چرخش سانتریفیوژ
  • کاربردهای نساجی
  • وجود فضای کافی به منظور نصب و راه اندازی درایو V20

پیش از اقدام به راه اندازی درایو باید تمهیدات لازم برای نصب درایو را در نظر بگیرید.
درایو V20  در 5 فریم سایز مختلف به بازار عرضه می شود.

  • FSAA/FSAB
  • FSAC
  • FSC
  • FSD
  • FSE

وجود فضا به منظور نصب و راه اندازی درایو V20

به این منظور باید بدانید ابعاد درایو بر اساس کدام فریم سایز طراحی شده است. محل نصب و راه اندازی درایو V20 باید داخل یک محفظه بسته (تابلو برق) دارای یک سطح صاف باشد که درایو در آن به صورت عمودی نصب شود.

 فضای کافی برای تهویه درایو نیز بسیار اهمیت دارد. طبق مستندات فنی در نصب و راه اندازی درایو باید از بالا و پایین یک فضای خالی 10 سانتی متری و از چپ و راست یک فضای خالی 15 سانتی متری  در نظر گرفته شود.

فضای کافی درایو

در راه اندازی درایو V20 باید به رعایت نکات محیطی توجه داشت. ضمن اینکه برخی از نمونه های درایو V20 فاقد فن تهویه هستند.

  • بررسی شرایط تغذیه و سیم بندی

سیم های ورودی و خروجی درایو باید به صورت کاملا سالم و صحیح و با اندازه های استاندارد انتخاب شده باشند. سر سیم ها باید با ابعاد مناسب سیم انتخاب شده و به صورت کامل و محکم در محل خود پیچ شده باشد. قطع ناگهانی برق می تواند به درایو و تجهیزات وابسته صدمه جدی بزند. با این حال توجه به قابلیت های محافظتی درایو V20 در حفظات از موتور، خط و درایو اهمیت دارد.

اطلاعات اولیه در راه اندازی درایو  V20

یکی از دلایل محبوبیت V20 راه اندازی آسان آن است. در زمان راه اندازی درایو باید یک سری اطلاعات در رابطه با پارامتر های اصلی در رابطه با تغذیه درایو که به عنوان ورودی است و موتور الکتریکی که با خروجی درایو می خواهیم تغذیه شود بدانیم:

ولتاژ نامی: ولتاژ نامی برای درایو باید با مستندات فنی آن مطابقت داشته باشد. در شرایطی که امکان راه اندازی درایو V20 با چندین مقدار ولتاژ وجود دارد باید ولتاژ ورودی با مشخصات پلاک موتور تطبیق داشته باشد.

فرکانس خط: درایو ‌V20 از دو فرکانس 50 و 60 هرتز پشتیبانی می کند. فرکانس برق ایران 50 هرتز است. در زمان راه اندازی درایو V20 باید مقدار فرکانس ولتاژ تغذیه AC را وارد کنیم.

توان نامی: در زمان راه اندازی درایو V20 باید بدانیم توان نامی درایو چقدر است. اگر شرایط کاری سنگین کار است یعنی جریان بیشتر از جریان نامی مورد نیاز است باید توان درایو از توان موتور الکتریکی بیشتر باشد.

جریان موتور: هرچقدر قدرت موتور بیشتر باشد جریان بیشتری نیاز دارد. نکته دیگری که باید در نظر داشت نحوه اتصال موتور است. بر روی پلاک موتورها 2 جریان متفاوت برای اتصال موتور در وضعیت ستاره و مثلث درج می شود. در حالت اتصال مثلث ولتاژ کوچکتر و جریان بزرگتری داریم.

دور موتور: حداکثر تعداد چرخش موتور در یک دقیقه که با rpm مشخص می شود یکی دیگر از پارامترهایی است که در زمان راه اندازی درایو V20 باید از آن اطلاع داشته باشیم.

ضریب توان:  COS ɸ یا ضریب توان موتور نیز به عنوان آخرین فاکتور باید در تنظیمات اولیه درایو V20 وارد شود. ضریب توان مشخص می کند چند درصد از توان به توان اکتیو و مفید تبدیل خواهد شد و چه بخشی از آن به توان راکتیو اختصاص خواهد داشت.

راه اندازی درایو V20

راه اندازی درایو V20 روش های مختلفی دارد . ساده ترین روش وارد کردن اطلاعات از طریق پنل کاربری است.

راه اندازی سریع درایو V20 به کمک پنل کاربری چند مرحله پیش رو داریم:

  • گام اول رفتن به مد تنظیمات

پس از اینکه اطلاعات لازم در رابطه با پارامترها را جمع آوری کردید برای وارد کردن این اطلاعات داخل درایو باید وارد قسمت تنظیمات شود. بر روی پنل کنترلی BOPیک کلید M قرار دارد با نگه داشتن این کلید به مدت 2 ثانیه می توانید وارد قسمت تنظیمات شوید.

رفتن به مد تنظیمات

برای مشاهده   parameter ها با فشردن مجدد دکمه M اولین پارامتر با فرم P0001 نمایش داده می شود.

برای جابجایی بین پارامترها از کلیدهایی با نشان بالا و پایین استفاده کرده و پس از وارد کردن مقدار دکمه oK را بزنید. اما دست نگه دارید پیش از وارد کردن پارامترهای موتور به گام دوم بروید.

  • گام دوم ریست درایو

پیش از وارد کردن مشخصات موتور به منظور اطمینان از صحت تنظیمات باید یک بار تمام پارامتر ها ریست شده و به حالت تنظیمات کارخانه باز گردند. بدین منظور به پارامترهای زیر مقدار مشخص شده را اختصاص دهید تا درایو ری استارت شود.

P0003 = 0

P0010 = 30

P0970 = 21

ریست درایو

  • گام سوم ثبت مشخصات عملیاتی درایو

پس از ریست شدن درایو مجدد با نگه داشتن دکمه  Mوارد مد تنظیمات درایو می شویم. و پارامترهای مربوط به خط تغذیه و موتور را وارد می کنیم.

P0100   : فرکانس خط

P0304   : ولتاژ موتور

P0305 : جریان موتور 

PO307  : توان موتور (این پارامتر به صورت پیشفرض روی توان نامی درایو تنظیم شده است) 

P0308  : ضریب توان درج شده در پلاک موتور 

P0310  : فرکانس کاری موتور

 P0311 : تعداد دور نامی موتور

با طی کردن مسیر شکل زیر می توانید تنظیمات راه اندازی درایو V20 را بررسی کنید:

  • گام آخر راه اندازی موتور

اگر از درج صحیح اطلاعات اطمینان دارید می توانید با فشردن دکمه سبز موتور را روشن کنید.اگر نیاز به توقف موتور دارید به سراغ دکمه قرمز بروید.

برای بالا بردن سرعت موتور از دکمه بالا و پایین استفاده کنید.

جهت چرخش موتور را می توانید با نگه داشتن همزمان دکمه بالا و پایین عوض کنید.

راه اندازی موتور