کارایی و عملکرد اینورتر پمپ

پمپ ها نقش پررنگی در زندگی امروز ما دارند. هرجا نیاز به جابجایی مایع به ویژه در مکان های دارای اختلاف ارتفاع داشته باشیم، به کمک پمپ نیاز داریم. برای پی بردن به اهمیت وجود پمپ ها کافی است تصور کنید اگر پمپ وجود نداشته باشد چطور می توانیم آب را از منابع زیرزمینی استخراج کنیم؟

پمپ ها در واقع یک موتور الکتریکی هستند و همه چالش های راه اندازی و کنترل موتور الکتریکی را دارند. اینورتر پمپ یک انتخاب ویژه برای رفع چالش های راه اندازی و البته کنترل عملکرد پمپ است.

کاهش محسوس مصرف انرژی، ثابت نگهداشتن فشار در خط لوله و افزایش کنترل پذیری از جمله مزایای مهمی است که در سایه استفاده از اینورتر تجربه خواهید کرد.

با من همراه باشید تا عملکرد این تجهیزات را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.

اینورتر صنعتی چیست؟

نام صحیح و علمی این دستگاه درایو یا VFD است. اینورتر یکی از بخش های داخلی درایو است اما در بازار درایو را با نام اینورتر نیز می شناسند. اساس کار همه درایوها یکسان و به صورت زیر است:

در مرحله اول ولتاژ ورودی منبع (برق شهر) به کمک دیودها یکسو شده و به ولتاژ DC تبدیل می شود. این ولتاژ DC پس از عبور از خازن و صاف شدن به ورودی اینورتر اعمال می شود. اینورترها قادرند ولتاژ DC را به AC تبدیل کنند. در واقع عملکرد آن ها دقیقا عکس عملکرد یکسوکننده است.

نکته مهمی که در مورد خروجی اینورتر درایو قابل توجه است، قابلیت کنترل همه مشخصات عملیاتی سیگنال تحویل شده به موتور است. واحد کنترل درایو قادر است ولتاژ، فرکانس و جریان تحویل شده به موتور را کنترل کند.

با توجه به کنترل همه مشخصات تغذیه تحویل شده به موتور توسط درایو، عملکرد موتور به صورت کامل تحت کنترل این دستگاه قرار می گیرد. استفاده به عنوان اینورتر پمپ یا درایو کنترل پمپ تنها یکی از کاربردهای این تجهیزات است.

کارایی و قابلیت های گسترده درایو سبب استفاده از آن در کاربردهای گسترده شده است. به همین دلیل تنوع بسیار بالایی از درایوها را با برندها و اندازه های مختلف در بازار شاهد هستیم.

در مقاله درایو چیست و چه کاربردی دارد؟ به بررسی دقیق عملکرد این تجهیزات پرداخته ایم.

درایو یا اینورتر پمپ

پمپ ها به منظور جابجایی مایع مورد استفاده قرار می گیرند. ساختار پمپ شامل یک موتور و یک پره است. چیزی شبیه فن با این تفاوت که ابعاد پره پمپ کوچکتر است. شروع به کار و در برخی مواقع توقف پمپ با چالش های جدی همراه است.

پمپ ها (موتورها) در زمان شروع به کار جریان زیادی از شبکه می کشند که به جریان هجومی موسوم است. در پمپ های توان بالا، جریان هجومی به قدری بزرگ است که حتی می تواند سبب افت ولتاژ خط شود. علاوه بر این شروع به کار ناگهانی موتور سبب افزایش فشار در خط لوله شده و کاهش عمر لوله ها و به ویژه اتصالات را به همراه خواهد داشت.

برای غلبه برااین چالش ها، دور راهکار پیش روی ماست:

علاوه بر رفع چالش های راه اندازی، چنانچه نیاز به کنترل عملکرد موتور نیز داشته باشید، درایو تنها راهکاری است که می توانید از آن بهره ببرید. جالب است بدانید اغلب درایوهای موجود در بازار قابلیت کنترل عملکرد پمپ و فن را دارند.

اما برخی از درایوها به صورت ویژه برای کنترل پمپ ها بهینه شده اند. این درایوها توابع عملیاتی ویژه ای دارند که حداکثر بهینه سازی عملکرد پمپ را امکانپذیر می کند. لازم به ذکر است انتخاب درایو مناسب و همچنین انجام صحیح تنظیمات نقش بسیار موثری در رسیدن به حداکثر بهره وری انرژی دارد.

مزایای استفاده از اینورتر پمپ

استفاده از درایو برای مدیریت عملکرد پمپ، امکان راه اندازی و توقف نرم پمپ ر افراهم می کند. این قابلیت مزایای مختلفی برای سیستم دارد.  مزایای زیادی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. این مزیت ها در سایه استفاده از درایو فرکانس متغیر حاصل می شود:

  • بهره وری انرژی
  • شروع به کار و توقف نرم موتور
  • کاهش هزینه ها
  • کنترل دقیق فرآیندها و افزایش تولید
  • کاهش تعمیر و نگهداری و افزایش عمر تجهیزات

با وجود همه این مزایا هنوز هم برای استفاده از اینورتر پمپ آب تردید دارید؟

پارامترهای مهم در انتخاب درایو پمپ

همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم، برای بهره مندی از مزایای گسترده درایوها، انتخاب گزینه صحیح ضروری است. عدم توجه به این نکات نه تنها باعث عدم بهره مندی از مزایای درایو می شود، بلکه می تواند چالش های بزرگی را به سیستم تحمیل کند.

به عنوان مثال چنانچه درایو قادر به تامین جریان لازم برای راه اندازی موتور نباشد، موتور شروع به کار نخواهد کرد. توجه به نکات زیر در زمان انتخاب درایو به شما کمک می کند بهترین گزینه ممکن را به عنوان اینورتر پمپ انتخاب کنید.

  • جریان نامی درایو باید متناسب با جریان بار کامل موتور باشد
  • ولتاژ ورودی درایو باید با شبکه منطبق باشد (تکفاز یا سه فاز)
  • ولتاژ خروجی درایو باید با موتور منطبق باشد (عموما سه فاز)
  • قابلیت های حفاظتی درایو را بررسی کنید
  • اگر در یک سیستم اتوماسیون از درایو استفاده می کنید، پروتکل های ارتباطی را مد نظر قرار دهید
  • برند و ملاحضات اقتصادی را در نظر بگیرید

جزئیات بیشتر در مورد انتخاب این تجهیزات را در مقاله راهنمای انتخاب درایو ببینید.

بهترین درایو پمپ موجود در بازار

اغلب درایوهای تولید شده توسط برندهای مختلف قابلیت کنترل پمپ را دارند. عموما فروشندگان این تجهیزات را به نام درایو پمپ و فن می شناسند. این درایوها توابع عملیاتی ویژه ای دارند که با استفاده از آن ها می توان عملکرد پمپ را بهینه کرد. یکی از پارامترهای تاثیر گذار بر عملکرد درایو در کنترل موتورها، مدهای کنترلی است که درایو از آن بهره می برد.

نمونه های کنترل پمپ و فن درایو اغلب از مد کنترلی V/f بهره می برند. در ادامه به معرفی برخی از نمونه های رایج اینورتر پمپ در بازار ایران می پردازیم.

بهترین اینورتر پمپ موجود در بازار

درایو v20 زیمنس

زیمنس با معرفی درایو جمع و جور SINAMICS V20 یک راه حل ساده و مقرون به صرفه برای برنامه هایی با توالی حرکت ساده و الزامات اساسی ارائه کرده است. زمان راه اندازی سریع، سهولت کار، استحکام و کارایی بالا در کنار هزینه مقرون به صرفه، این درایو را از سایر نمونه های مشابه متمایز کرده است.

 این درایو در حال حاضر یکی از پرکاربردترین نمونه های اینورتر پمپ مورد استفاده در بازار ایران است. این درایو در نمونه های تکفاز و سه فاز رنج توان 0.37 تا 30 کیلووات را پوشش می دهد. همین الان می توانید درایو V20 زیمنس را با ضمانت اصالت کالا و خدمات پس از فروش از پناپ کالا سفارش دهید.

درایو G120 زیمنس

این درایو از جمله اعضای خانواده سینامیکس است که با طراحی ماژولار عرضه شده است. درایو G120 زیمنس درجه بالایی از کاربرپسندی را عرضه می کند که در بین نمونه های مشابه بی نظیر است. کار با این درایو از فرآیند نصب تا پیکره بندی و عملیات تعمیر و نگهداری بسیار ساده است.

این سری از درایوها علاوه بر مزایای کلی داریوهای زیمنس، یک مزیت ویژه دارند و آن طراحی ماژولار آن ها است. از جمله مزایای طراحی ماژولاردرایو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انتخاب از بین گزینه های مختلف و انعطاف پذیری بالا
  • تعویض سریع بخش آسیب دیده و کاهش زمان توقف سیستم
  • کاهش زمان تعمیر و نگهداری
  • نیاز به نگهداری قطعات یدکی کمتری دارد
  • به راحتی قابل توسعه و گسترش است

درایو آلتیوار 610  اشنایدر

این درایوها از جمله خانواده کنترل فرآیند اشنایدر هستند و به منظور کنترل عملکرد پمپ، فن، کمپرسور و تسمه نقاله بهینه شده اند. درایو اشنایدر ATV610 برای کنترل موتورهای سه فاز در رنج توان 0.75 تا 160 کیلو وات مناسب است. ولتاژ کاری این درایو بین 380 تا 460 ولت است. درایو 610 با بهینه سازی مصرف انرژی و راحتی کاربر، به بهبود عملکرد تجهیزات و کاهش هزینه های عملیاتی کمک می کند. این درایو از یک ماژول ارتباطی جهت ادغام یکپارچه با سیستم اتوماسیون پشتیبانی می کند.

همین الان اینورتر پمپ آلتیوار 610 اشنایدر را با ضمانت اصالت کالا و خدمات پس از فروش از پناپ کالا سفارش دهید.

اینورتر پمپ آلتیوار 630 اشنایدر

درایو ATV 630 اشنایدر از جمله اینورترهای مورد استفاده برای عملکردهای پردازشی یا پروسس است. این درایوها قابلیت های اختصاصی برای کنترل پمپ، فن و کاربردهای ساده حمل مواد دارند. درایوهای کنترل فرآیند در صنایع آب و فاضلاب، نفت و گاز، مواد معدنی، معادن و فلزات و صنایع غذایی و آشامیدنی مورد استفاده قرار می گیرند.

شرکت اشنایدر با معرفی این سری درایوها به بازار، اهداف زیر را دنبال کرده است:

  • بهینه سازی کسب و کارها
  • بهبود چرخه عمر و مصرف بهینه انرژی
  • بهبود عملکرد کلی فرآیند
  • همگرایی کامل اطلاعات و فناوری های عملیاتی

کنترل دور پمپ اشنایدر، سری 212

این درایوها به صورت ویژه برای کنترل سیستم های تهویه مطبوع ساختمان تولید شده اند. در واقع توابع عملکردی ویژه این درایوها به بهینه سازی عملکرد سیستم های تهویه کمک شایانی می کند. موتورهای سه فاز آسنکرون در رنج توان 0.75 تا 75 کیلووات توسط این درایوها کنترل می شوند. این درایو در بخش های زیر کاربرد دارد:

  • کنترل فن
  • کنترل پمپ
  • گرمایش و تهویه مطبوع
  • ونتیلاتورها

استفاده از این درایو نقش موثری در کاهش مصرف انرژی دارد. فناوری کاهش هارمونیک (RHT) به کار رفته در درایو اشنایدر ATV212، عملکرد درایو را به میزان قابل توجهی بهبود داده است.

اینورتر آلتیوار 900 اشنایدر

درایوهای پیشرفته آلتیوار 900 برای استفاده در کاربردهای کنترل فرآیند عرضه شده اند. این درایوها رنج توان 0.75 تا 2600 کیلووات را پوشش می دهند. سری 900 اشنایدر با سه پیکره بندی نصب دیواری، ایستاده روی زمین و بهینه سازی شده جهت نصب در تابلو برق عرضه می شوند.

در طراحی این سری اینورتر پمپ اشنایدر از جدیدترین تکنیک های کنترل عملکرد موتور استفاده شده است. این روش کنترل برداری آبشار تطبیقی (Adaptive Cascade Vector Control) یا به صورت خلاصه ACVC نام دارد. از جمله مزایای این روش به روش های سنتی می توان به افزایش دقت گشتاور و بهبود پاسخ دینامیکی سیستم اشاره کرد. استفاده از این روش در کنترل درایو، بهبود راندمان مصرف انرژی را به همراه دارد.

از جمله کاربردهای درایو اشنایدر ATV 900 می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کنترل فن و جابجایی سیال
  • صنایع نفت و گاز
  • معادن، مواد معدنی و فلزات
  • صنایع تولید غذا و نوشیدنی
  • تاسیسات آب و فاضلاب

شما در چه کاربردی می خواهید از این درایو استفاده کنید؟

در صورتی که سوالی برای شما باقی مانده یا به راهنمایی نیاز دارید حتما با ما تماس بگیرید. کارشناسان زبده ما مشتاق پاسخگویی به شما هستند.