سافت استارتر دیجیتال اشنایدر یک راه انداز با قابلیت های بالا برای کنترل جریان هجومی و تنش های مکانیکی در زمان شروع به کار و توقف موتور الکتریکی است. موتورها در لحظه شروع به کار رفتاری متفاوت با سایر بارهای الکتریکی دارند. جریان راه اندازی موتورها تا 10 برابر جریان نامی نیز می رسد. این موضوع سبب ارائه راهکارهای مختلف جهت غلبه بر این چالش ها شده است.
درایو و سافت استارتر از جمله تجهیزات بسیار پرکاربرد در راه اندازی موتور الکتریکی است. سافت استارترها به دو گروه آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شوند. سافت استارتر آنالوگ اشنایدر قیمت پایین تر و در عوض قابلیت های کمتری دارد. اما سافت استارتر دیجیتال اشنایدر قابلیت های کنترلی گسترده تری دارد و به همین نسبت قیمت آن بالاتر است. با ما همراه باشید تا این تجهیزات بیشتر بررسی کنیم.
اهمیت استفاده از سافت استارتر
سافت استارترها امکان راه اندازی و توقف نرم موتور را فراهم می کنند. اما چرا شروع به کار و توقف نرم موتور اهمیت دارد؟ در پاسخ به این سوال چندین دلیل را می توان بیان کرد:
- اولین و مهم ترین ضرورت راه اندازی نرم موتور، حفاظت از موتور الکتریکی و افزایش عمر مفید آن است. وقتی موتور در معرض جریان بالای هجومی راه اندازی قرار می گیرد و یا وقتی با تنش های مکانیکی راه اندازی و توقف مواجه می شود، هم به لحاظ الکتریکی و هم از نظر مکانیکی در معرض آسیب جدی قرار می گیرد.
- مورد مهم بعدی شبکه تامین نیرو است. اگر در هر لحظه 100 ها موتور الکتریکی داخل شبکه همزمان راه اندازی شود و هر کدام چندین برابر جریان نامی خود نیاز داشته باشند، شبکه تامین نیرو با مشکل مواجه خواهد شد.
- در برخی کاربرد ها راه اندازی و توقف نرم یک الزام است. نوار نقاله ای را تصور کنید که بر روی آن محصولات داخل ظروف شیشه ای چیده شده اند. خط تولید به هر دلیلی متوقف شده و قصد راه اندازی مجدد آن را داریم. چنانچه فرآیند راه اندازی موتور مدیریت نشود، تنش های ناگهانی ناشی از شروع به کار موتور، چالش های جدی در این سیستم به وجود می آورد.
سافت استارتر دیجیتال اشنایدر از جمله محصولاتی است که به شما کمک می کند فرآیند راه اندازی موتور را مدیریت کنید. علاوه براین از مزایای راه اندازی موتور با سافت استارتر نیز بهره مند خواهید شد.
سافت استارتر چطور موتور را راه اندزی می کند
سافت استارتر یا راه انداز نرم یکی از انواع تجهیزاتی است که به منظور راه اندازی موتور الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. تکنیک راه انداز نرم، محدود کردن ولتاژ موتور در زمان راه اندازی و افزایش آن به صورت پلکانی تا ولتاژ نامی موتور است. افزایش تدریجی ولتاژ امکان کنترل شتاب و سرعت راه اندازی را فراهم می کند.
از طرفی گشتاور موتور با مجذور جریان رابطه مستقیم دارد. جریان عبوری از موتور نیز به ولتاژ تغذیه وابسته است. بنابراین می توان با کنترل ولتاژ تغذیه، گشتاور راه اندازی موتور را نیز کنترل کرد. سافت استارتر با کنترل ولتاژ ورودی هم جریان راه اندازی و هم گشتاور راهاندازی را کاهش داده و موتور را به صورت ایمن به سرعت نامی خود می رساند.
در زمان توقف موتور چالش جریان هجومی نداریم اما توقف ناگهانی موتور منجر به ایجاد تکانه های مکانیکی ناخواسته خواهد شد. از اینرو برخی سافت استارترها فرآیند توقف موتور را نیز کنترل می کنند. در هنگام توقف، ولتاژ تغذیه و در نتیجه سرعت موتور به تدریج کاهش می یابد. برخی از نمونه های راه انداز نرم از جمله سافت استارتر دیجیتال اشنایدر قابلت توقف نرم را نیز دارند.
جزئیات بیشتر در مورد عملکرد این تجهیزات را در مقاله سافت استارتر چیست و چه کاربردهایی دارد ببینید.
سافت استارتر دیجیتال
یکی از روش های طبقه بندی سافت استارترها، دسته بندی بر اساس تعداد فاز تحت کنترل آن است. سافت استارترها روی تعداد فاز ورودی مختلفی کنترل دارند. در شرایطی که یک فاز و یا دو فاز تحت کنترل راه انداز باشد آن راه به عنوان سافت استارت آنالوگ می شناسیم.
سافت استارتر دیجیتال روی هر سه فاز ورودی کنترل دارد. این قابلیت علاوه بر امکان راه اندازی نرم، شرایط توقف نرم موتور را نیز فراهم می کند. ضمن اینکه دقت و کارایی فرآیند کنترل را نیز به صورت قابل توجهی بالا می برد.
سافت استار آنالوگ و دیجیتال ظاهر متفاوتی دارند. تنظیمات سافت استارتر آنالوگ با استفاده از ولوم انجام می شود و نمی توان انتظار عملکرد دقیق از آن داشت. اما سافت استارتر دیجیتال از دکمه و صفحه نمایشگر دیجیتال برای انجام تنظیمات بهره می برد. لازم به ذکر است دقت تنظیمات سافت استارتر دیجیتال اشنایدر و سایر برندها بسیار بالاست.
با استفاده از سافت استارتر دیجیتال از مزایای زیر بهره مند خواهید شد:
- نمایش دیجیتال پارامترها
- ورودی و خروجیهای دیجیتال/آنالوگ متنوع
- راهاندازی و توقف با استفاده از روش های متنوع
- قابلیت راه اندازی و توقف موتور
- دسترسی به منوهای تنظیمات
- امکان ثبت داده ها در حافظه
- امکان گزارشگیری
- سیستم کنترل گشتاور جاگ (jog)
- پشتیبانی از پروتکل های ارتباط با کامپیوتر
بسته به برند تجهیزات مورد استفاده، امکانات و قابلیت های متفاوتی را شاهد خواهیم بود.
سافت استارتر دیجیتال اشنایدر
اشنایدر الکتریک سهم زیادی از بازار برق صنعتی ایران را به خود اختصاص داده است. این برند محصولات راه اندازی و کنترل موتور الکتریکی را در گروه محصولات آلتیوار به بازار عرضه می کند. محصولات این گروه طیف گسترده ای دارند. درایو اشنایدر و سافت استارتر اشنایدر دو گروه اصلی محصولات خانواده آلتیوار هستند.
انواع سافت استارتر دیجیتال اشنایدر راه کارهایی به منظور راه اندازی و توقف نرم موتور را ارائه می دهد. برند اشنایدر محصولات سافت استارتر خود را در سه گروه به بازار عرضه می کند:
- ATS01
- ATS22
- ATS48
تعداد فاز تحت کنترل، رنج توان و مشخصات کاربردی از جمله تفاوت های سری های مختلف راه انداز نرم اشنایدر است.
سریATS01 سافت استارترهای آنالوگ اشنایدر را شامل می شود. سافت استارتر Altistart 01 نصب آسانی دارد و ابعاد آن جمع و جور است. همچنین امکان نصب اعضای این خانواده در کنار یکدیگر وجود دارد. سری های ATS22 وATS48 سافت استارترهای دیجیتال اشنایدر هستند که برای کاربرد های استاندارد و سنگین مورد استفاده قرار می گیرند.
سافت استارتر اشنایدر سری ATS22
سافت استارتر اشنایدر سری ATS22 قابلیت راه اندازی و توقف موتورهای سه فاز آسنکرون را دارد. رنج توان 4 تا 400 کیلو وات توسط اعضای این خانواده پوشش داده می شود.
سافت استارتر ATS 22 نصب آسانی دارد و به کمک نرم افزار SOMOVE به راحتی برنامه ریزی می شود. در برنامه هایی که سهولت نصب، پایداری بالا و امنیت پرسنل در اولویت باشد از این خانواده استفاده می شود. اعضای این خانواده مجهز به کنتاکتور بای پس داخلی هستند. پس از رسیدن ولتاژ موتور به مقدار نامی، کنتاکتور بای پس تریستورها را از مسیر خارج می کند. بدین ترتیب از اتلاف حرارتی تریستور ها پیشگیری می شود.
حفاظت حرارتی و نظارت بر عملکرد ماشین از دیگر قابلیت های این سافت استارتر دیجیتال اشنایدر است.
سافت استارتر اشنایدر سری ATS48
سری ATS48 یکی دیگر از نمونه های دیجیتال سافت استارتر اشنایدر است. محصولات این گروه قابلیت راه اندازی و توقف نرم موتورهای الکتریکی سه فاز آسنکرون را دارند. ولتاژ کاری این راه انداز نرم 208 تا 690 ولت و رنج جریان آن ها 17 تا 1200 آمپر است. این راه انداز در کاربردهای معمولی و سنگین مورد استفاده قرار می گیرد.
همه محصولات این سری دارای کنتاکتور داخلی هستند. مهم ترین ویژگی سافت استارتر ATS48 الگوریتم کنترل موتور پیشرفته به نام TCS یا سیستم کنترل گشتاور است. این سیستم بدون نیاز به فیدبک سرعت موتور، نرخ شروع و توقف ثابت و مستقل از بار موتور را تضمین می کند.
جمع بندی
محصولات کنترل موتور اشنایدر شامل درایو و سافت استارتر تحت لوای خانواده آلتیوار به بازار عرضه می شوند. راه انداز های نرم اشنایدر در سه گروه ATS01 ، ATS02 و ATS 48 دسته بندی شده اند. سافت استارتر دیجیتال اشنایدر در دو خانواده ATS02 و ATS 48 جهت کنترل موتورهای سه فاز مورد استفاده قرار می گیرد.
سافت استارتر دیجیتال اشنایدر مجهز به کنتاکتور بای پس داخلی و سری ATS 48 مجهز به سیستم پیشرفته TCS است . برای انتخاب سافت استارتر مناسب با نیاز خود لازم است مشخصات موتور و پارامترهای دیگری را در نظر بگیرید.
در مقاله راهنمای انتخاب سافت استارتر مناسب پارامترهای مهم برای انتخاب راه انداز نرم را بررسی کرده ایم.