بریکرها به شکل گسترده جهت حفاظت از مدارهای الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند. بسته به نوع مدار و بزرگی جریان عبوری از آن، انواع مختلفی از بریکرها مورد استفاده قرار می گیرند. اگر قصد حفاظت از مداری با جریان های بالا (رنج چند کیلوآمپر) را داشته باشید، کلید هوایی به کار شما می آید.
کلید هوایی زیمنس در سری های مختلف عرضه می شود. تفاوت این سری ها در جریان نامی، قدرت شکست و حفاظت هایی است که از مدار به عمل می آورند. در ادامه به بررسی جزئیات بیشتری در مورد این کلیدها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید. ↙نمایش ادامه مطلب
آشنایی با کلید هوایی
کلید هوایی از جمله بریکرهایی است که قادر است از مدار الکتریکی در برابر خطاهای متفاوتی محافظت کند. تفاوت اصلی این کلیدها با سایر بریکرها از جمله “ کلید اتوماتیک زیمنس “، در رنج جریان نامی و البته مکانیزم عملکرد آن ها است. رنجی جریان نامی کلید هوایی از حدود 1000 آمپر شروع و تا چند کیلو آمپر ادامه دارد.
یکی از چالش های اصلی بریکرها و به صورت کلی تجهیزات کنترل جریان الکتریکی، جرقه هایی است که در زمان قطع اتصال تیغه ها به وجود می آید. کنتاکتور، کلید اتوماتیک و سایر بریکرها از مکانیزم ساده ای مبتنی صفحات مسی به منظور کنترل جرقه بهره می برند. در کلید هوایی به دلیل بزرگی جریان عبوری از تیغه ها، جرقه های بسیار بزرگتری تولید می شود. در این بریکرها از هوا به منظور خنک کردن تیغه ها و کنترل جرقه استفاده می شود. به همین دلیل نام آن ها را کلید هوایی گذاشته اند.
جزئیات بیشتر در مورد عملکرد و ساختار این بریکرها را در مقاله “کلید هوایی چیست؟” ببینید.
کلید هوایی زیمنس
کلید هوایی زیمنس دو وظیفه اصلی قطع و وصل مدار(سوئیچ کردن) و حفاظت از مدار را انجام می دهند. این کلید قادر است از مدار الکتریکی در برابر خطای اتصال کوتاه، خطای زمین و برخی خطاهای دیگر محافظت کند. نوع تریپ یونیت استفاده شده برای کلید هوایی تعیین کننده خطاهایی است که بریکر در برابر آن ها از مدار محافظت می کند.
ACB زیمنس انواع مختلفی دارد و در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرد. به صورت کلی کلید هوایی زیمنس با پیش کد 3W شناخته می شود. از پرکاربردترین خانواده های بریکر هوایی زیمنس می توان به سری 3WL اشاره کرد. این بریکرها رنج جریان 630 تا 6300 آمپر را پوشش می دهند. بریکرهای هوایی زیمنس قدرت قطع بالاتری نسبت به کلید های کمپکت دارند. قدرت قطع این بریکرها بین 55 تا 150 کیلو آمپر است و نسبت به کلید های کمپکت عمر مفید بیشتری دارند.
انواع کلید هوایی زیمنس
کلیدهای هوایی زیمنس از نظر تعداد خط ورودی و خروجی، در دو مدل سه پل و چهار پل عرضه می شوند. از نظر تکنولوژی نصب نیز می توان این کلیدها را در دو مدل نصب ثابت و نصب کشویی دسته بندی کرد. ساختار کلی کلید هوایی را می توان به دو بخش قدرت و الکترونیکی تقسیم کرد. بخش الکترونیک این کلیدها وظیفه تشخیص خطا را بر عهده دارد. زیمنس این بخش را ETU می نامد. بخش قدرت شامل تیغه های اصلی و مکانیزم کنترل جرقه می شود.
کلید هوایی زیمنس در سه سری کلی به بازار عرضه شده اند:
کلید هوایی زیمنس سری 3WL
کلید هوایی زیمنس سری 3WA
کلید هوایی زیمنس سری 3WT
کلید هوایی >3WL زیمنس
این سری از بریکرهای زیمنس برای قطع و وصل کردن دستگاه های الکتریکی و همچنین حفاظت از مدار در برابر اتصال کوتاه، خطای زمین و دیگر خطاهای احتمالی استفاده می شود. از جمله کاربردهای این سری می توان به مواردی همچون
محافظت از موتورها
محافظت خازن ها
محافظت از ژنراتور ها
محافظت از ترانسفورماتورها
اشاره کرد. این بربکرها انعطاف پذیری بالایی دارند و در کاربردهای متنوعی مورد استفاده قرار می گیرند. قابلیت های این کلید ها را می توان با اتصال لوازم جانبی مختلف افزایش داد.
کلید هوایی زیمنس >3WT
این سری از محصولات زیمنس از تکنولوژی خلا بهره می برند و دارای تریپ یونیت الکترونیکی (ETU) هستند. رنج جریان این کلیدها 400 تا 4000 آمپر است. همچنین از پورت Modbus RTU پشتیبانی می نماید. طراحی ماژولار از جمله شاخصه های اصلی این سری از محصولات زیمنس است. متناسب با نیازهای پروژه می توانید ماژول های مختلف را کنار هم قرار داده و نیاز خود را برطرف کنید.
کلید هوایی3WA
جدید ترین نوع کلید هوایی زیمنس، سری 3WA است که جایگزین سری 3WL شده است. این کلیدها به تازگی وارد بازار شده اند. از جمله کاربردهای اصلی این سری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فیدر ورودی
فیدر خروجیِ تاسیسات الکتریکی
صنایع
ساختمان ها
تاسیسات زیرساخت
این بریکرها جهت محافظت از سیستم و ماشین های الکتریکی در برابر اتصال کوتاه به کار می رود. این کلیدها از ماژول های ارتباطی مختلفی بهره می برند که آنها را برای سیستم های کنترل الکترونیکی، نگهداری و مدیریت انرژی مناسب می کند. جریان نامی این سری بین 630 تا 6300 آمپر است.
تشخیص خطا در کلید هوایی
وظیفه اصلی بریکرها، حفاظت از مدار الکتریکی در برابر برخی خطاهای احتمالی است. بریکر بلافاصله پس از تشخیص خطا، مدار را قطع می کند. خطاهای الکتریکی توسط تریپ یونبت کلیدها تشخیص داده می شود. واحدهای تشخیص خطا انواع مختلفی دارند. تکنولوژی تریپ یونیت ها و در نتیجه نوع خطاهای قابل تشخیص توسط آن ها متفاوت است.
کلید هوایی زیمنس از تریپ یونیت الکترونیکی بهره می برد. ETU ها انواع مختلفی از خطاها را تشخیص می دهند. ساختار آن ها از یک پردازنده میکروپروسسوری بهره می برد که با نمونه برداری و تحلیل جریان عبوری از مدار در هر لحظه، وقوع خطا در مدار را تشخیص می دهد. تریپ یونبت ها الکترونیکی سری های مختلفی دارند و هر کدام از آن ها خطاهای متفاوتی را تشخیص می دهند. جدول زیر سری های مختلف ETU کلید هوایی زیمنس را نشان می دهد.
علامت اختصاری
نوع حفاظت
نام ETU
AA
بدون حفاظت الکترونیکی
—
BB
Protection functions LI
ETU15B
CB
Protection functions LSI
ETU25B
EB
Protection functions LSIN
ETU45B
FB
Protection functions LSIN with 4-line display
ETU45B
NB
Protection functions LSIN with graphics display
ETU76B
DG
Protection functions LSING
ETU27B
EG
Protection functions LSING
ETU45B
FG
Protection functions LSING with 4-line display
ETU45B
NG
Protection functions LSING with graphics
ETU76B
سخن پایانی
کلید هوایی زیمنس از جمله بریکرهای ویژه ای است که برای حفاظت از مدارهای جریان بالا مورد استفاده قرار می گیرد. سری های مختلفی از این کلیدها تولید و به بازار عرضه شده است. علاوه بر این دو نوع نصب ثابت و کشویی برای این کلیدها وجود دارد. تریپ یونیت الکترونیکی مورد استفاده در این کلیدها برای تشخیص خطا، حفاظت کامل از مدار را فراهم می کند. برای مشاهده اطلاعات بیشتر و ثبت سفارش خرید به ” فروشگاه پناپ کالا ” مراجعه کنید.