کنتاکتور هیوندای از جمله تجهیزات فشار ضعیف آسیایی است که کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارد. این کنتاکتورها در 8 سایز (فریم) مختلف رنج توان 9 تا 800 آمپر را پوشش می دهند. عملکرد مطمئن و فراوانی محصول در بازار ایران از جمله مزیت های این کنتاکتور نسبت به سایر برندها است.
عموما کنتاکتور و رله اضافه بار در کنار یکدیگر نصب می شوند. به همین دلیل روی این کنتاکتورها ساختار نصب مستقیم رله اضافه بار حرارتی در نظر گرفته شده است. همچنین از این کنتاکتور در کنار تجهیزات حفاظتی مانند کلید اتوماتیک هیوندای می توانید به منظور راه اندازی و حفاظت کامل مدار استفاده کنید. در ادامه به بیان جزئیات بیشتری در مورد این کلیدهای الکترومغناطیسی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید. ↙نمایش ادامه مطلب
کنتاکتور و عملکرد آن
کنتاکتور یک کلید الکترومکانیکی است که به منظور قطع و وصل جریان الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. قابلیت اصلی کنتاکتورها قطع و وصل جریان های بزرگ و همچنین قابلیت کنترل از راه دور است. با استفاده از کنتاکتور می توانید یک موتور 900 آمپر سه فاز را با یک ولتاژ 24 ولت DC به راحتی مدیریت کنید. ساختار کنتاکتور از بخش های اصلی زیر ساخته شده است:
تیغه های کنتاکتور
بوبین کنتاکتور
بدنه محافظ
مکانیزم کنترل جرقه
تیغه های کنتاکتور به دو گروه تیغه های اصلی یا پلاتین و تیغه های کمکی تقسیم می شوند. پلاتین کنتاکتور وظیفه هدایت جریان مصرف کننده را بر عهده دارد. این بخش از یک تیغه ثابت و یک تیغه متحرک تشکیل می شود. تیغه متحرک در حالت عادی به کمک یک فنر دور از تیغه ثابت نگه داشته می شود و اتصال باز است. اما با برقدار شدن بوبین، تیغه متحرک جابجا شده و به تیغه ثابت می چسبد. همین مکانیزم ساده اساس کار کنتاکتورها است.
علاوه بر این اغلب کنتاکتورها از جمله کنتاکتور هیوندای دارای چند کنتاکت کمکی هستند. این تیغه های کمکی به منظور انجام عملیات کنترلی و فیدبک گرفتن از وضعیت مدار مورد استفاده قرار می گیرند. بدنه محافظ وظیفه حفاظت از ساختار داخلی کنتاکتور در برابر آسیب ها و آلودگی های محیطی و همچنین عایق سازی بخش های برقدار آن را بر عهده دارد.
در زمان قطع و وصل تیغه ها شاهد ایجاد جرقه های الکتریکی نسبتا بزرگی خواهیم بود. این جرقه ها می تواند سبب آسیب رسیدن به ساختار داخلی کنتاکتور و کاهش شدید طول عمر آن شود. ضمن اینکه روی سرعت عملکرد کنتاکتور تاثیر منفی دارند. مکانیزم کنترل جرقه کنتاکتور وظیفه مدیریت این جرقه ها را بر عهده دارد.
هیوندای از جمله برندهای معتبر شرقی یا آسیایی است که جای خود را در صنایع مختلف به خوبی باز کرده است. از جمله تجهیزات فشار ضعیف این برند کنتاکتورها هستند که انواع مختلفی دارند. کنتاکتور هیوندای با سری HGC شناخته می شود. بسته به رنج جریانی که انتخاب می کنید، ابعاد کنتاکتورها تغییر می کند. سری HGC هیوندای رنج جریان 9 تا 900 آمپر را در 8 سایز مختلف پشتیبانی می کنند. همچنین ولتاژ عایقی این کنتاکتورها در جریان های 9 تا 40 آمپر، 750 ولت و در جریان های بالاتر 1000 ولت است. جدول زیر ابعاد و رنج جریان کنتاکتور هیوندای را نشان می دهد.
سایز کنتاکتور
>18 AF
>40 AF
>65 AF
>100 AF
>150 AF
>265 AF
>500 AF
>800 AF
رنج جریان (A)
9,12,18
25, 32, 40
50, 65
75, 85, 100
115, 130, 150
185, 225, 265
300, 400, 500
630, 800
ولتاژ عایقی(V)
750
750
1000
1000
1000
1000
1000
1000
شکل زیر نمونه ای از سری 150AF را به تصویر کشیده است.
این کنتاکتور بدون نیاز به سیم کشی اضافه با رله های اضافه بار HGT هیوندای کوپل می شود. همچنین می توانید به کمک یک رله جانبی، میزان مصرف انرژی کنتاکتور را کاهش دهید. اغلب کویل کنتاکتورها به گونه ای طراحی می شود که با ولتاژ ac یا dc فعال می شود. اما کنتاکتور هیوندای سری HGC الزامی برای استفاده از نوع خاص ولتاژ ندارد و با هر دو ولتاژ AC و DC فعال می شود.
مزایای کنتاکتور هیوندای
اگر قصد انتخاب کنتاکتور برای کاربردی خاص را داشته باشید، توجه به برخی پارامترهای عملیاتی مهم است. از جمله این پارامترها می توان به جریان نامی، ولتاژ بار و … اشاره کرد. جزئیات بیشتر در این زمینه را می توانید در مقاله راهنمای انتخاب کنتاکتور ببینید. با در نظر گرفتن الزامات مورد نیاز تعداد زیادی از کنتاکتورهای برندهای مختلف برای کاربرد مورد نظر شما قابل استفاده خواهند بود. در این مرحله توجه به مزایای برندهای مختلف است که می تواند در انتخاب بهترین گزینه به شما کمک کند.
برخی از مزایای کنتاکتورهای HGC هیوندای در ادامه بررسی شده است. لازم به ذکر است شرکت هیوندای برای بیان مزایا، کنتاکتورها را در دو گروه تقسیم کرده است. ما نیز بر همین اساس به بیان موارد لازم می پردازیم.
کنتاکتورهای >9 – 100 AF
کنتاکتورها در بخش قدرت تابلو فرمان مورد استفاده قرار می گیرند. در این بخش با سیم ها و کابل هایی سر وکار داریم که حامل ولتاژ و جریان های بزرگ هستند. برخورد ناخواسته سیم های حامل جریان با ترمینال های کنتاکتور علاوه بر ایجاد جرقه های ناخواسته می تواند به تجهیزات متصل به کنتاکتور نیز آسیب وارد کند. پیشگیری از بروز چنین حوادث ناخواسته ای از جمله مزایای کنتاکتور هیوندای است. از سوی دیگر در طراحی این کنتاکتورها بر سهولت استفاده کاربر تاکید ویژه ای شده است.
ارتقا سطح ایمنی
روی همه ترمینال ها یک محافظ عایق در نظر گرفته شده است. این کاور دو قابلیت دارد:
برخورد ناخواسته سیم ها و عوامل خارجی با کنتاکتور را به حداقل می رساند
از بروز عملیات غیرمنتظره به دلیل خطای کاربر پیشگیری می کند
لازم به ذکر است کاور ترمینال ها قابل جابجایی است و رده حفاظتی آن IP20 است. علاوه بر این محل نصب تجهیزات جانبی دارای یک پوشش است که از ورود اجسام خارجی به فضای داخلی کنتاکتور جلوگیری به عمل می آورد.
سهولت استفاده برای کاربر
با در نظر گرفتن برخی نکات در طراحی، استفاده از کنتاکتورهای HGC هیوندای کار ساده ای است. از جمله این پارامترها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کنتاکت های کمکی به صورت آرایه ای در جلوی کنتاکتور قرار گرفته اند. می توانید آن ها را به راحتی جدا و فرآیند سیم کشی را تسهیل کنید.
ساختار کویل کنتاکتور به راحتی قابل جداسازی است. این قابلیت فرآیند تعمیر و نگهداری و یا تعویض کویل را تسهیل می کند.
کنتاکتور هیوندای را می توانید به صورت دین ریل یا به بر روی دیوار نصب کنید.
کنتاکتورهای >115 – 800 AF
کنتاکتورهایی که جریان نامی بیشتری دارند، بیشتر در معرض آسیب قرار دارند. خرابی های کنتاکتور روی بوبین و تیغه اصلی اتفاق می افتد. امکان تعمیر و نگهداری و در صورت نیاز تعویض این بخش از کنتاکتور ضمن کاهش هزینه های عملیاتی، نقش موثری در پایداری عملکرد مدار دارد.
سهولت تعمیر و نگهداری
این سری از کنتاکتورهای هیوندای را به راحتی می توانید تعمیر و نگهداری کنید:
تعویض و تعمیر کویل بدون نیاز به خراج کردن کنتاکتور از تابلو برق
تعمیر و نگهداری و جایگزینی آسان کنتاکت های اصلی: با جدا کردن روکش بالایی، کنتاکت های اصلی از بیرون ظاهر می شوند. می توانید آن ها را به راحتی از محل خود خارج یا آن ها را تست کنید.
تنوع و گستردگی ولتاژ کویل
کنتاکتورها با اتصال ولتاژ فرمان یا راه انداز به کویل عمل کرده و مدار را وصل می کنند. کویل ها ولتاژهای استانداردی دارند و با هم متفاوتند. در واقع در زمان استفاده از کنتاکتور باید ولتاژ کویل را مد نظر قرار دهید. کنتاکتور هیوندای با ولتاژهای بوبین مختلف عرضه می شود. علاوه بر این برای راه اندازی بوبین می توانید از ولتاژ AC و DC استفاده کنید. همچنین رنج ولتاژ عملیاتی بوبین کنتاکتور، حساسیت عملکرد به نویز را کاهش می دهد.
لازم به ذکر است رنج ولتاژ بوبین بسته به سری کنتاکتورها متفاوت است. جدول زیر انواع ولتاژ راه اندازی کنتاکتور هیوندای برای رنج جریان 115 تا 265 آمپر را نشان می دهد.
ولتاژ نامی بوبین
رنج ولتاژ (AC / DC)
>24 V
AC: 24 – 26 V, DC: 24 V
>48 V
AC: 44 – 52 V, DC: 48 V
>220 V
AC: 100 – 240 V, DC: 110 – 220 V
>440 V
AC: 380 – 450 V
کلاس کاری و کاربرد کنتاکتور هیوندای
کنتاکتورها برای کنترل انواع مختلفی از بارها مورد استفاده قرار می گیرند. بارهای مختلف به ویژه در لحظه شروع به کار رفتار یکسانی ندارند. از این رو براساس بار مورد کنترل، کنتاکتورها را در کلاس های کاری مختلفی دسته بندی می کنند. براساس این دسته بندی کنتاکتورهای سری HGC هیوندای در دو کلاس AC3 و AC4 عرضه می شوند. جدول زیر کاربرد هر ککدام از این کلاس ها را نشان می دهد:
کلاس کنتاکتور
کاربرد
AC3
راه اندازی موتور آسنکرون روتور قفسهای – تحمل جریان راه اندازی 5 تا 7 برابر جریان نامی
AC4
راه اندازی موتور آسنکرون روتور قفسهای – تغییر جهت گردش الکتروموتور روتور قفسهای – تعداد دفعات قطع و وصل زیاد در فواصل زمانی اندک
در زمان ثبت سفارش کنتاکتور هیوندای علاوه بر توجه به پارامترهای عملیاتی، به نوع کارکرد نیز توجه کنید. کارشناسان پناپ کالا آماده پاسخگویی به سوالات و راهنمایی شما برای انتخاب بهترین گزینه متناسب با نیاز پروژه هستند.
انتخاب کنتاکتور مناسب
با توجه به نقش و عملکرد مهم کنتاکتورها در سیستم های الکتریکی، انتخاب گزینه مناسب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یک کنتاکتور نامناسب چالش های مختلفی را می تواند برای سیستم به ارمغان بیاورد! عملکرد نامناسب سیستم، آسیب دیدن تجهیزات و از همه مهمتر توقف برنامه ریزی نشده خط از جمله مواردی است که باید مورد توجه جدی قرار بگیرند. اما انتخاب کنتاکتور مناسب کار چندان سختی نیست. فرقی نمی کند هدف شما انتخاب کنتاکتور هیوندای باشد، یا کنتاکتور اشنایدر و یا سایر برندها، کافی است چند پارامتر عملیاتی مهم را در زمان انتخاب در نظر بگیرید. این پارامترها عبارتند از:
سیستم (AC یا DC) و رنج ولتاژ
جریان یا توان نامی
بزرگی و نوع ولتاژ بوبین (فرمان)
شرایط محیطی محل نصب کنتاکتور
کلاس کاری کنتاکتور (متناسب با نوع بار)
دوام و قابلیت اطمینان
تعداد کنتاکت های کمکی (متناسب با نیازهای پروژه)
ملاحظات اقتصادی
ملاحظات اقتصادی اگرچه همیشه به عنوان عاملی مهم بر انتخاب های ما تاثیر می گذارند، اما با توجه به اهمیت عملکرد صحیح کنتاکتورها هرگز نباید قیمت را به عنوان مهم ترین عامل در نظر بگیرید. در واقع باید بین قیمت و مشخصات کلیدی کنتاکتور بتوانید تعادل برقرار کنید. در مقاله راهنمای انتخاب کنتاکتوربه بیان جزئیات بیشتری در این زمینه پرداخته ایم.